0
left arrowBack: News

Střídavý, nebo stejnosměrný proud? Elektromotory mohou být univerzální

Některé elektromotory běží na střídavý, jiné zas na stejnosměrný proud, na trhu jsou ovšem i takové, které dovedou běžet na oba dva typy proudů. Z konstrukčního hlediska se tento motor podobá motorům běžícím na stejnosměrný motor, je ovšem upraven tak, aby fungoval i na proud střídavý...

Střídavý, nebo stejnosměrný proud? Elektromotory mohou být univerzální

Elektromotorů existuje celá řada. Některé běží na střídavý, jiné zas na stejnosměrný proud, na trhu jsou ovšem i takové, které dovedou běžet na oba dva typy proudů. Z konstrukčního hlediska se tento motor podobá motorům běžícím na stejnosměrný motor, je ovšem upraven tak, aby fungoval i na proud střídavý.

Elektromagnet jako základ

Jádrem tohoto typu elektromotoru je elektromagnet, který je využíván coby stator k vytvoření magnetického pole. Cívky statoru jsou zapojeny do série s vinutím přes komutátor, který je spolu s kotvou součástí rotoru zapojeném v sérii se statorem.  Na rozdíl od stejnosměrného motoru disponuje stator tohoto typu motoru tzv. dynamoplechy, tedy transformátorové plechy. Jedná se o feromagnetický plech, který je alespoň z jedné strany potažený nevodivým materiálem.

Reverzace probíhá přepólováním statoru či rotoru. Možností řízení jsou ovšem omezené a nejčastěji probíhá skrze dvouúrovňovou diodu. Výsledná mechanická síla se vždy projevuje v konzistentním směru otáčení, a to nezávisle na směru aplikovaného napětí. Tyto motory mají vždy vysoký rozběhový moment, jsou kompaktní a lehké
Díky tomu jsou hojně rozšířené v přenosných elektrických zařízeních a nástrojích, čemuž nahrává také jednoduchá ovladatelnost. Jejich točivý moment je maximální při pomalých otáčkách. S tím, jak se otáčky zvyšují se však točivý moment snižuje.

Více k tématu: AC nebo DC? Nejde o rockové hymny, ale o hlavní druhy elektromotorů

Ideální do domácnosti či dílny

Kde využití tohoto typu elektromotoru nedává příliš velký smysl jsou nepřetržité provozy. Kartáče komutátoru mají totiž tendenci relativně rychlého opotřebení. Provoz univerzálních motorů navíc bývá o něco hlučnější a o něco méně efektivní. S velikostí motorů se pak snižuje i jejich efektivnost. 

Univerzální elektromotory obsahuje celá řada domácích spotřebičů, od ručních mixérů po vysavače či fény. Dále je naleznete v kutilských dílnách v nejrůznějších typech ručního nářadí, jako jsou brusky, vrtačky či pily. V neposlední řadě pak byly oblíbené i u výrobců praček, kde dokážou roztáčet buben na obě strany, a navíc ve vysokých otáčkách, což se hodí pro cyklus ždímání. Dnes se ovšem častěji využívají elektromotory s proměnnou frekvencí.

TIP: v našem konfigurátoru můžete vybírat elektromotory podle několika klíčových parametrů  

Do you need advice?

Do you need advice on choosing a suitable type of frequency converter or order straight away? Call us or write an email! We will be happy to advise you.